A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)

A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)

A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca) megjelenése, jellemzői

A vörhenyes jégmadár Dél-Ázsia és Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi erdőiben élő, élénk színű madár. Bár nem Magyarországon őshonos, néha kóborlóként előfordulhat.

Megjelenés:

 • Méret és testfelépítés: Kicsi, kompakt madár, testhossza 13-14 cm, szárnyfesztávolsága 20-22 cm. Teste zömök, feje nagy, farka rövid.
 • Súly: 25-35 gramm.
 • Tollazat: A hím tollazata élénk kék színű a háton és a fejtetőn, míg a hasa és a melle fehér. A tojó tollazata kevésbé élénk, a háta zöldeskék, a hasa pedig fehér, barna foltokkal. Mindkét nemnek élénkvörös csőre és narancssárga lába van.
 • Csőr és lábak: A csőr hosszú, hegyes és erős, a halak fogásához alkalmazkodott. A lábak rövidt és erősek, a vízben való üldögéléshez és úszáshoz.
 • Szárnyak és repülés: A szárnyak rövidt, de erősek, lehetővé téve a gyors és mozgékony repülést. A vörhenyes jégmadár általában rövid távolságokra repül, de hosszabb vándorlásokra is képes.

Egyéb jellemzők:

 • Hangja: A vörhenyes jégmadár hangja éles, rikoltozó hang, amelyet riasztásra és a partnere vonzására használ.
 • Táplálkozás: A vörhenyes jégmadár halakkal, rákokkal, vízi rovarokkal és más apró vízi állatokkal táplálkozik.
 • Életmód: A vörhenyes jégmadár magányos madár, kivéve a költési szezont, amikor párokban él. Territóriumtudatos, és agresszíven védi területét más jégmadaraktól.
 • Szaporodás: A vörhenyes jégmadár üregekben fészkel, melyeket fákba vagy sziklákba váj. A tojó 4-6 tojást rak, melyeket mindkét szülő kotlik ki. A fiókák körülbelül 20 nap múlva kelnek ki, és 35-40 napos korukban válnak önállóvá.
 • Várható élettartam: A vörhenyes jégmadár várható élettartama a vadonban körülbelül 5 év.

Magyarországi helyzet:

A vörhenyes jégmadár Magyarországon nem őshonos faj, de néha kóborlóként előfordulhat. 2008 óta több észlelés is volt, főleg a Dunántúlon. A faj ritkaságát a kedvezőtlen élőhelyi körülményeknek és a klímaváltozásnak tulajdonítják.

Fontos megjegyezni, hogy a vörhenyes jégmadár védett faj, és szigorúan tilos foglyul ejteni vagy bántani.

A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)
A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)

A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca) elterjedése, előfordulása

A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca) Dél-Ázsia és Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi erdőiben honos. A következő országokban és régiókban fordul elő:

 • Dél-Ázsia: Banglades, Bhután, India, Srí Lanka
 • Délkelet-Ázsia: Brunei, Kambodzsa, Kína (déli rész), Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Vietnám

Kedveli a következő élőhelyeket:

 • Síkvidéki esőerdők: A vörhenyes jégmadár leginkább a síkvidéki esőerdőkben él, ahol tiszta vizű patakok, folyók és tavak találhatók.
 • Száraz erdők: Szárazabb erdőkben is előfordulhat, de ott kevésbé gyakori.
 • Mangroveerdők: A mangroveerdőkben is élhet, ahol sósvízi patakok és folyók találhatók.
 • Ültetvények: Néha az ember által ültetett erdőkben és ültetvényeken is megfigyelhető.

A vörhenyes jégmadár fészekalakító faj, azaz üregekben fészkel. Ezeket az üregeket maga vájja ki fákba vagy sziklákba, de néha más madarak által elhagyott üregeket is használ.

A vörhenyes jégmadár nem vonuló madár, de néha rövid távolságokra vándorolhat táplálék vagy párzási partner keresése céljából.

A faj állománya stabilnak tűnik, de az élőhelyvesztés és a vízminőség romlása fenyegetheti.

A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)
A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)

Rendszertani besorolása

A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca) a következő rendszertani besorolásba tartozik:

Ország: Állatvilág (Animalia) Törzs: Gerinchúrosok (Chordata) Osztály: Madarak (Aves) Rend: Szalakótaalakúak (Coraciiformes) Család: Jégmadárfélék (Alcedinidae) Nemzetség: Ceyx Faj: Vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)

A vörhenyes jégmadárnak négy alfaja ismert:

 • Ceyx erithaca erithaca – India, Srí Lanka, Kína déli része, az Indokínai-félsziget, a Maláj-félsziget és Szumátra.
 • Ceyx erithaca macrocarus – az Andamán- és Nikobár-szigetek.
 • Ceyx erithaca motleyi – Jáva, Bali, Lombok, Sumbawa, Flores, Borneó és a Fülöp-szigetek.
 • Ceyx erithacacelainoi – Celebesz.

A vörhenyes jégmadár legközelebbi rokonai a többi jégmadárfaj, valamint a gyurgyalagok és a varjúfélék.

A vörhenyes jégmadár nevét a görög mitológiában szereplő Ceyx királyról és feleségéről, Alcyone-ról kapta. A legenda szerint a pár a tengerbe süllyedt, és az istenek halhatatlan madárpárrá változtatták őket.

A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)
A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)

A vörhenyes jégmadár életmódja

Társas élet és szociális viselkedés:

A vörhenyes jégmadár általában magányos madár, kivéve a költési szezont, amikor párokban él. A párok közötti kötelék erős, és együtt védik területüket más jégmadaraktól. A vörhenyes jégmadár nem társas madár, és nem tart fenn szoros kapcsolatot más fajokkal.

Mozgás:

A vörhenyes jégmadár fürgén mozog a fák ágain és a vízben. Rövid távolságokra gyorsan és mozgékonyan repül, de hosszabb vándorlásokra is képes. A vízben jól úszik és bukik.

Territórium:

A vörhenyes jégmadár territoriális madár, és agresszíven védi területét más jégmadaraktól. A terület nagysága a táplálékforrások bőségétől függően változik. A territóriumot a hím jelöli ki énekével és területjelölő viselkedésével.

Alkalmazkodóképességek:

A vörhenyes jégmadár viszonylag alkalmazkodóképes faj, és képes alkalmazkodni a változó élőhelyi körülményekhez. Megtalálható síkvidéki esőerdőkben, száraz erdőkben, mangroveerdőkben és ültetvényeken is. A faj állománya stabilnak tűnik, de az élőhelyvesztés és a vízminőség romlása fenyegetheti.

Egyéb aspektusok:

 • Táplálkozás: A vörhenyes jégmadár halakkal, rákokkal, vízi rovarokkal és más apró vízi állatokkal táplálkozik.
 • Szaporodás: A vörhenyes jégmadár üregekben fészkel, melyeket fákba vagy sziklákba váj. A tojó 4-6 tojást rak, melyeket mindkét szülő kotlik ki. A fiókák körülbelül 20 nap múlva kelnek ki, és 35-40 napos korukban válnak önállóvá.
 • Hang: A vörhenyes jégmadár hangja éles, rikoltozó hang, amelyet riasztásra és a partnere vonzására használ.
 • Várható élettartam: A vörhenyes jégmadár várható élettartama a vadonban körülbelül 5 év.
A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)
A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)

A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca) táplálkozása

Jellemzői:

A vörhenyes jégmadár ragadozó, és elsősorban vízi gerinctelenekkel táplálkozik. Hosszú, hegyes csőre és erős lábai ideálisak a halak, rákok és vízi rovarak fogásához. A jégmadár kiváló látással rendelkezik, és képes észrevenni a zsákmányát a víz felszínén vagy akár a víz alatt is.

Táplálékforrások:

A vörhenyes jégmadár fő táplálékforrásai a következők:

 • Halak: Kisméretű halakkal, például guppikkal, mollikkal és zebrákocsikkal táplálkozik.
 • Rákok: Garnélákkal, rákokkal és vízi pókokkal táplálkozik.
 • Vízi rovarok: Szitótömbökkel, vízi poloskákkal és vízi lepkékkel táplálkozik.

Ezenkívül a vörhenyes jégmadár néha kétéltűeket, gyíkokat és kis emlősöket is fogyaszt.

Táplálkozási szokások:

A vörhenyes jégmadár általában egy fa ágáról vagy egy szikláról leskelődik zsákmányára. Amikor zsákmányt lát, hirtelen belezuhan a vízbe, és csőrével megragadja. A jégmadár a zsákmányát egészben nyeli le, és a csontokat és a pikkelyeket később kiöklendezi.

A vörhenyes jégmadár napközben vadászik, a legaktívabb a nap korai és késői óráiban. A faj nem vándorló, de néha rövid távolságokra vándorolhat táplálékforrások keresése céljából.

Egyéb megjegyzések:

 • A vörhenyes jégmadár fontos szerepet játszik az ökoszisztémában a vízi gerinctelenek populációinak ellenőrzésében.
 • A faj táplálkozása szezonálisan változhat, a táplálékforrások elérhetőségétől függően.
 • A vörhenyes jégmadár a vízminőség romlására érzékeny, és a szennyezett vízforrások elkerülése érdekében kénytelen lehet új táplálkozási helyeket keresni.
A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)
A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca)

A vörhenyes jégmadár fészkelőhelye

Elhelyezkedés:

A vörhenyes jégmadár üregekben fészkel, melyeket fákba vagy sziklákba váj. A fészkelőhelyek általában víztestek közelében találhatók, például folyók, patakok, tavak és mocsarak mentén. A faj előnyben részesíti a sűrű növényzettel borított területeket, ahol fészkelőhelyet találhat.

Fészek jellemzői:

A vörhenyes jégmadár fészke általában 30-50 cm mély és 10-20 cm átmérőjű. A fészket mindkét szülő közösen vájja ki, és a folyamat több hétig is eltarthat. A fészek belsejét puha anyagokkal, például fűvel, mohával és tollakkal bélelik ki.

Környezet:

A vörhenyes jégmadár fészkelőhelyének ideális környezete a következő:

 • Víztestek: A fészkelőhelynek víztest közelében kell lennie, hogy a jégmadár könnyen hozzáférjen a táplálékához.
 • Sűrű növényzet: A sűrű növényzet védelmet nyújt a fészeknek a ragadozóktól és az időjárási viszonyoktól.
 • Nyugalom: A fészkelőhelynek nyugodtnak kell lennie, hogy a jégmadarat ne zavarják a fészekalakításban és a fiókák nevelésében.

Fészeképítés:

A vörhenyes jégmadár mindkét szülő közösen vájja ki a fészket. A folyamat több hétig is eltarthat, és a jégmadár csőrét és lábát használja a fa vagy a szikla kivájására. A fészek belsejét puha anyagokkal bélelik ki, hogy kényelmes legyen a fiókák számára.

Tojásrakás:

A vörhenyes jégmadár tojója 4-6 tojást rak, melyek fehér színűek és barna foltokkal tarkítottak. A tojásokat mindkét szülő 14-16 napig kotlik ki.

Fiókanevelés:

A fiókák körülbelül 20 nap múlva kelnek ki, és meztelenek és tehetetlenek. Mindkét szülő eteti a fiókákat, és körülbelül 35-40 napos korukban válnak önállóvá.

Veszélyeztető tényezők:

A vörhenyes jégmadár fészkelőhelyét számos tényező veszélyezteti, többek között:

 • Élőhelyvesztés: Az erdőkirtás és a víztestek szennyezése a vörhenyes jégmadár fészkelőhelyének elvesztéséhez vezet.
 • Vízminőség romlása: A szennyezett víz megnehezíti a vörhenyes jégmadár számára a táplálékszerzést, és károsíthatja a fiókákat.
 • Ragasztók: A ragasztók használata a fészkek lezárására illegális, de sajnos még mindig előfordul. A ragasztók megakadályozzák a jégmadarakat a fészekbe való bejutásban, és a fiókák éhenhalnak.

Mit tehetünk a vörhenyes jégmadár fészkelőhelyeinek védelméért?

Számos dolgot tehetünk a vörhenyes jégmadár fészkelőhelyeinek védelméért:

 • Támogassuk az élőhelyvédelmi szervezeteket: Számos szervezet dolgozik a vörhenyes jégmadár és más madárfajok élőhelyeinek védelmén. Támogathatjuk ezeket a szervezeteket adományokkal vagy önkéntes munkával.
 • Válasszunk fenntartható termékeket: Az erdőkirtáshoz hozzájáruló termékek, például a nem fenntartható forrásból származó faanyagból készült bútorok és papírtermékek vásárlásának elkerülésével segíthetünk megvédeni.

A vörhenyes jégmadár szaporodása

Párzási időszak:

A vörhenyes jégmadár monogám faj, és a párok általában a teljes életükben együtt maradnak. A párzási időszak a régiótól függően változik, de általában a tél végén vagy a tavasz elején kezdődik.

Fészkelés:

A vörhenyes jégmadár üregekben fészkel, melyeket fákba vagy sziklákba váj. A fészkelőhelyek általában víztestek közelében találhatók, például folyók, patakok, tavak és mocsarak mentén. A faj előnyben részesíti a sűrű növényzettel borított területeket, ahol fészkelőhelyet találhat.

Fészeképítés:

A vörhenyes jégmadár mindkét szülő közösen vájja ki a fészket. A folyamat több hétig is eltarthat, és a jégmadár csőrét és lábát használja a fa vagy a szikla kivájására. A fészek belsejét puha anyagokkal bélelik ki, hogy kényelmes legyen a fiókák számára.

Tojásrakás:

A vörhenyes jégmadár tojója 4-6 tojást rak, melyek fehér színűek és barna foltokkal tarkítottak. A tojásokat mindkét szülő 14-16 napig kotlik ki.

Fiókanevelés:

A fiókák körülbelül 20 nap múlva kelnek ki, és meztelenek és tehetetlenek. Mindkét szülő eteti a fiókákat, és körülbelül 35-40 napos korukban válnak önállóvá.

Szaporodási szokások:

A vörhenyes jégmadár territoriális faj, és a hím agresszíven védi területét más jégmadaraktól. A hím énekével és területjelölő viselkedésével jelöli ki területét. A tojó vonzódhat a hím területéhez és énekéhez.

A vörhenyes jégmadár monogám faj, és a párok általában a teljes életükben együtt maradnak. A párok közötti kötelék erős, és együttműködnek a fiókák nevelésében.

A vörhenyes jégmadár nem vándorló faj, de néha rövid távolságokra vándorolhat táplálékforrások keresése céljából.

A vörhenyes jégmadár fiókái

Jellemzői:

A vörhenyes jégmadár fiókái csupaszon és vakon kelnek ki a tojásból. Rózsaszínű bőrrel és hosszú, puha pihékkel borítottak. Csőrük rövid és tompa, lábuk pedig gyenge.

Kikelés és kezdeti fejlődés:

A fiókák körülbelül 20 nap múlva kelnek ki a tojásból. Az első napokban teljesen az anyjuktól és az apjuktól függnek. A szülők melengetik és etetik a fiókákat, és megvédik őket a ragadozóktól.

Etetés és gondozás:

A vörhenyes jégmadár fiókái rovarokkal, pókokkal, férgekkel és más apró vízi állatokkal táplálkoznak. A szülők a csőrükben hordják a táplálékot a fiókáknak, és beletömködik a torkukba.

A fiókák gyorsan fejlődnek, és körülbelül 2-3 hetes korukban elkezdik kinyitni a szemüket. Körülbelül 4 hetes korukra már képesek ülni a fészek szélén, és 6 hetes korukra már ki is tudnak repülni a fészekről.

Kirepülés és elhagyás:

A vörhenyes jégmadár fiókái körülbelül 35-40 napos korukban válnak önállóvá. Ekkor már képesek maguk is táplálkozni és védekezni a ragadozók ellen. A fiókák elhagyják a szülői fészket, és saját territóriumot keresnek maguknak.

Fontos megjegyezni, hogy a vörhenyes jégmadár védett faj, és szigorúan tilos foglyul ejteni vagy bántani a fiókákat.

Egyéb megjegyzések:

 • A vörhenyes jégmadár fiókái nagyon sérülékenyek a ragadozókra, például a kígyókra, a macskákra és a patkányokra.
 • A fiókák a rossz időjárási viszonyokra is érzékenyek, és a hideg vagy az esős időjárás megnehezítheti a túlélésüket.
 • A vörhenyes jégmadár fiókái fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában a vízi rovarok populációinak ellenőrzésében.

Mit tehetünk a vörhenyes jégmadár fiókáiért?

Számos dolgot tehetünk a vörhenyes jégmadár fiókáiért:

 • Támogassuk az élőhelyvédelmi szervezeteket: Számos szervezet dolgozik a vörhenyes jégmadár és más madárfajok élőhelyeinek védelmén. Támogathatjuk ezeket a szervezeteket adományokkal vagy önkéntes munkával.
 • Válasszunk fenntartható termékeket: Az erdőkirtáshoz hozzájáruló termékek, például a nem fenntartható forrásból származó faanyagból készült bútorok és papírtermékek vásárlásának elkerülésével segíthetünk megvédeni a vörhenyes jégmadár fészkelőhelyeit.
 • Legyünk óvatosak a háziállatainkkal: Ne engedjük, hogy a macskák és kutyák szabadon kóboroljanak a vörhenyes jégmadár élőhelyén, mert megölhetik a fiókákat.
 • Jelentsük a fészekrablást: Ha fészekrablást észlelünk, jelentsük a helyi vadvédelmi hatóságnak.

Segítségünkkel megvédhetjük a vörhenyes jégmadár fiókáit, és biztosíthatjuk, hogy ez a gyönyörű madárfaj fennmaradjon a jövő generációi számára.

Ismertebb betegségei lehetnek

A vörhenyes jégmadár, mint sok más vadon élő madárfaj, számos betegségnek és parazitának kitett. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

Vírusos betegségek:

 • Madár-influenza: Ez egy súlyosvírusos betegség, amely megölheti a madarakat. A vörhenyes jégmadár fogékony a madár-influenzára, és a betegséget fertőzött madarakkal való érintkezés útján kaphatja el.
 • Newcastle-kór: Ez egy másik súlyos vírusos betegség, amely megölheti a madarakat. A vörhenyes jégmadár fogékony a Newcastle-kógra, és a betegséget fertőzött madarakkal való érintkezés útján kaphatja el.

Bakteriális betegségek:

 • Szalmonellózis: Ez egy bakteriális fertőzés, amely hasmenést, hányingert és lázat okozhat. A vörhenyes jégmadár szennyezett vízzel vagy táplálékkal való érintkezés útján kaphatja el a szalmonellóziszt.
 • Colibakteriózis: Ez egy másik bakteriális fertőzés, amely hasmenést, hányingert és lázat okozhat. A vörhenyes jégmadár szennyezett vízzel vagy táplálékkal való érintkezés útján kaphatja el a colibakteriózist.

Paraziták:

 • Férgek: A vörhenyes jégmadár számos féregfajjal fertőzhető, amelyek a beleiben élnek és emésztési problémákat okozhatnak.
 • Protozoonok: A vörhenyes jégmadár protozoonokkal is fertőzhető, amelyek a vérében élnek és számos betegséget okozhatnak.

Egyéb:

 • Mérgezés: A vörhenyes jégmadár mérgezést szenvedhet, ha olyan peszticideket vagy más vegyszereket fogyaszt, amelyeket a környezetben használnak.
 • Trauma: A vörhenyes jégmadár sérüléseket szenvedhet ragadozók, autók vagy más tárgyak okozta ütközések következtében.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy teljes körű lista a vörhenyes jégmadarat érintő összes betegségről és parazitáról. A vörhenyes jégmadár egészségét számos más tényező is befolyásolhatja, például a táplálkozás, az élőhely minősége és az időjárási viszonyok.

Ha aggódik a vörhenyes jégmadár egészsége miatt, forduljon állatorvoshoz vagy madárvédelmi szakértőhöz.

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A vörhenyes jégmadárnak, mint sok más vadon élő állatnak, számos ragadozója és vetélytársa van, amelyekkel a táplálékért, a területért és a túlélésért kell versenyeznie. Ezek a ragadozók és vetélytársak a következők lehetnek:

Ragadozók:

 • Nagy ragadozó madarak: Sólymok, héják, karvalyok és más nagy ragadozó madarak zsákmányul ejthetik a vörhenyes jégmadarat.
 • Kígyók: A vízi kígyók, mint például a mokaszkígyó, a vörhenyes jégmadár tojásait és fiókáit zsákmányul ejthetik.
 • Halak: A nagy ragadozó halak, mint például a csuka és a süllő, zsákmányul ejthetik a vörhenyes jégmadarat, amikor az a vízben táplálkozik.
 • Emlősök: A vidrák, a nyérc és más emlős ragadozók zsákmányul ejthetik a vörhenyes jégmadarat, amikor az a fészekben van.

Vetélytársak:

 • Más vízi madarak: A vörhenyes jégmadárnak versenyeznie kell más vízi madarakkal, például a halászvarjúval és a jégmadárral a táplálékért és a területért.
 • Halak: A vörhenyes jégmadárnak versenyeznie kell a halakkal is a táplálékért, mivel mindannyian ugyanazokat a halfajokat fogyasztják.

Ezenkívül a vörhenyes jégmadárnak versenyeznie kell az emberi tevékenységek által okozott élőhelyvesztéssel és a vízszennyezéssel is. Ezek a tényezők csökkenthetik a vörhenyes jégmadár számáratársak elleni versenyt.

Fontos megjegyezni, hogy a vörhenyes jégmadár fontos szerepet játszik az ökoszisztársak a vörhenyes jégmadár populációját természetes egyensúlyban tartják, és megakadályozzák, hogy a faj elszaporodjon és kárt okozzon a környezetben.

Ha aggódik a vörhenyes jégmadár állományáért, számos dolgot tehet a faj megsegítéséért:

 • Támogassa az élőhelyvédelmi szervezeteket: Számos szervezet dolgozik a vörhenyes jégmadár és más madárfajok élőhelyeinek megőrzésén. Támogathatja ezeket a szervezeteket adományokkal vagy önkéntes munkával.
 • Válasszon fenntartható termékeket: Az erdőkirtáshoz hozzájáruló termékek, például a nem fenntartható forrásból származó faanyagból készült bútorok és papírtermékek vásárlásának elkerülésével segíthet megvédeni a vörhenyes jégmadár fészkelőhelyeit.
 • Legyen óvatos a háziállataival: Ne engedje, hogy a macskák és kutyák szabadon kóboroljanak a vörhenyes jégmadár élőhelyén, mert megölhetik a fiókákat.
 • Jelentsen bármilyen élőhelyvesztést vagy vízszennyezést: Ha élőhelyvesztést vagy vízszennyezést észlel a vörhenyes jégmadár élőhelyén, jelentse a helyi vadvédelmi hatóságnak.

Segítségünkkel megvédhetjük a vörhenyes jégmadarat és más vadon élő állatokat, és biztosíthatjuk, hogy ezek a fajok fennmaradjanak a jövő generációi számára.

A vörhenyes jégmadár védettsége és természetvédelmi helyzete

A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca) nemzetközi szinten nem fenyegetett fajnak minősül a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája alapján. Azonban a faj populációja helyenként csökken, és egyes országokban védettnek minősül.

Magyarországon a vörhenyes jégmadár:

 • Védett faj: A vörhenyes jégmadár Magyarországon védett fajnak minősül a Természetvédelmi Törvény alapján. Ez azt jelenti, hogy tilos a fajt foglyul ejteni, bántani, fészkét elpusztítani, tojásait és fiókáit elszedni.
 • Szigorúan védett terület: A vörhenyes jégmadár szigorúan védett területeken is előfordul, ahol a fajra fokozott védelem vonatkozik. Ilyen területeken tilos bármilyen tevékenységet végezni, ami károsíthatja a fajt vagy élőhelyét.

A vörhenyes jégmadár populációját veszélyeztető tényezők:

 • Élőhelyvesztés: A vörhenyes jégmadár élőhelyének elvesztése az erdőkirtás, a vizes élőhelyek lecsapolása és a víz szennyezése miatt a faj populációjának csökkenéséhez vezet.
 • Klímaváltozás: A klímaváltozás megváltoztathatja a vörhenyes jégmadár élőhelyét és táplálékforrásait, ami a faj túlélését veszélyeztetheti.
 • Peszticidek: A peszticidek használata mérgezést okozhat a vörhenyes jégmadárban, és károsíthatja a faj táplálékforrásait.

Mit tehetünk a vörhenyes jégmadár védelméért?

Számos dolgot tehetünk a vörhenyes jégmadár és más vadon élő állatok védelméért:

 • Támogassa az élőhelyvédelmi szervezeteket: Számos szervezet dolgozik a vörhenyes jégmadár és más madárfajok élőhelyeinek megőrzésén. Támogathatja ezeket a szervezeteket adományokkal vagy önkéntes munkával.
 • Válasszon fenntartható termékeket: Az erdőkirtáshoz hozzájáruló termékek, például a nem fenntartható forrásból származó faanyagból készült bútorok és papírtermékek vásárlásának elkerülésével segíthet megvédeni a vörhenyes jégmadár fészkelőhelyeit.
 • Legyen óvatos a háziállataival: Ne engedje, hogy a macskák és kutyák szabadon kóboroljanak a vörhenyes jégmadár élőhelyén, mert megölhetik a fiókákat.
 • Jelentsen bármilyen élőhelyvesztést vagy vízszennyezést: Ha élőhelyvesztést vagy vízszennyezést észlel a vörhenyes jégmadár élőhelyén, jelentse a helyi vadvédelmi hatóságnak.

Segítségünkkel megvédhetjük a vörhenyes jégmadarat és más vadon élő állatokat, és biztosíthatjuk, hogy ezek a fajok fennmaradjanak a jövő generációi számára.

Fontos megjegyezni, hogy a jogszabályok és a védelmi státusz országonként változhatnak. A legfrissebb információkért a helyi vadvédelmi hatóságokat kell felkeresni.

A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca) hangja

A vörhenyes jégmadár hangja jellegzetes és változatos, fontos szerepet játszik a kommunikációban, a területvédelemben és a társkeresésben. Hangja gyakran éles és rikácsoló, de a madár lágyabb hangokat is képes kelteni.

Hangja mire hasonlít:

A vörhenyes jégmadár hangját gyakran hasonlítják a szarkához, a varjúhoz és a kakukkhoz. Hangja éles és hangos, messziről is hallható. A madár lágyabb hangokat is képes kelteni, melyek csicsergéshez vagy fütyüléshez hasonlítanak.

Hangjának jellegzetességei:

 • Élesség: A vörhenyes jégmadár hangja gyakran éles és rikácsoló, ami jól hallható a vízi élőhelyeken.
 • Változatosság: A madár hangja változatos, és számos különböző hangot képes kelteni.
 • Hangmagasság: A vörhenyes jégmadár hangja magas hangmagasságú, és gyakran 4-6 kHz tartományban mozog.

Hangkeltés mechanizmusa:

A vörhenyes jégmadár a gégéjében található hangszálakkal kelti a hangját. A madár levegőt szív be a tüdejébe, majd a kifújt levegő megrezgeti a hangszálakat, ami hangot kelt.

Hangszínek és jelentésük:

A vörhenyes jégmadár hangjának különböző hangszínei különböző jelentéseket közvetíthetnek. A madár például éles rikácsolással riasztja el a ragadozókat, míg lágyabb hangokkal hívja fel magára a partnere figyelmét.

Hangok és kontextus:

A vörhenyes jégmadár hangja a kontextustól függően változik. A madár például más hangokat használ a területének védelmére, mint a társkeresésre.

Hangok változása:

A vörhenyes jégmadár hangja az életkorral és a nemi hovatartozással is változhat. A fiatal madarak hangja általában kevésbé fejlett, mint a felnőtt madaraké, a hímek hangja pedig gyakran hangosabb és dominánsabb, mint a nőstényeké.

Fontos megjegyezni:

 • A vörhenyes jégmadár hangja fontos szerepet játszik a kommunikációban, a területvédelemben és a társkeresésben.
 • A madár hangja változatos és számos különböző hangot képes kelteni.
 • A hangok jelentése a kontextustól függően változhat.
 • A hangok az életkorral és a nemi hovatartozással is változhatnak.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/TGBFXDVERJ

Érdekességek róla, tények röviden

 • A vörhenyes jégmadár a szalakótafélék (Alcedinidae) családjába tartozik, és a leggyakoribb jégmadárfaj Magyarországon.
 • Különleges színeiről kapta a nevét: a hím tollazata élénk kék, míg a tojóé barna árnyalatú.
 • A vörhenyes jégmadár vízhez kötött faj, folyók, patakok, tavak és mocsarak mentén él.
 • Ügyes halász, és fő táplálékát a halak képezik.
 • A vörhenyes jégmadár monogám faj, és a párok egész életükben együtt maradnak.
 • A tojó 4-6 tojást rak, és a kotlási idő körülbelül 14-16 nap.
 • A fiókák körülbelül 35-40 napos korukban válnak önállóvá.
 • A vörhenyes jégmadár vándorló faj, és a téli hónapokban délebbre vonul.
 • A vörhenyes jégmadár védett faj Magyarországon, és tilos foglyul ejteni vagy bántani.

További érdekességek:

 • A vörhenyes jégmadár a vízimadarak közé tartozik, de nem vízi madár. A madár nem tud úszni, és csak a víz felszínén képes lebegni.
 • A vörhenyes jégmadár rövid, erős lábakkal rendelkezik, amelyekkel a vízben ülve fészkét építi.
 • A vörhenyes jégmadár hosszú, éles csőrével fogja el a halakat.
 • A vörhenyes jégmadár hangja éles és rikácsoló, és gyakran hasonlítják a szarkához vagy a varjúhoz.
 • A vörhenyes jégmadár fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémában a halpopulációk ellenőrzésében.

Tudtad, hogy…?

 • A vörhenyes jégmadár a görög mitológiában szereplő Ceyx király madár alakú reinkarnációja volt.
 • A vörhenyes jégmadár a kínai kultúrában a hűség és a boldogság szimbóluma.
 • A vörhenyes jégmadár szerepel Shakespeare Szentivánéji álom című művében is.

 Kedvenceink:A vörhenyes jégmadár (Ceyx erithaca) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.