Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) 

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) 

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) megjelenése, jellemzői

Megjelenés:

 • Méret: 35-39 cm hosszú, 50-63 cm szárnyfesztávolságú.
 • Testfelépítés: Karcsú, izmos testalkatú, hosszú farka van.
 • Súly: 170-200 gramm.
 • Tollazat: A tollazat élénk kék színű, fehér arccal, fekete fejtetővel, mellkason és szárnyakon. A hasa fehér, a farka pedig fekete, fehér csúcsokkal.
 • Csőr: Erős, fekete csőr.
 • Lábak: Erős, fekete lábak.
 • Szárnyak és repülés: Hosszú, lekerekített szárnyakkal rendelkezik, amelyek erős, gyors repülést tesznek lehetővé.
 • Várható élettartam: Vadonban 15-20 év, fogságban akár 30 évig is élhet.

Magyarországi helyzete:

Az amerikai kékvarjú Magyarországon nem őshonos faj. Nem fordul elő természetes élőhelyén, és nem is telepítették be szándékosan. Ritkán fordul elő, hogy egy-egy példány elszabaduljon a fogságból, de ezek a madarak nem tudnak tartósan megtelepedni a vadonban.

További jellemzők:

 • Az amerikai kékvarjú intelligens madár, amely képes eszközöket használni és problémákat megoldani.
 • Mindenevő, táplálékát rovarokból, gyümölcsökből, magvakból, kisebb emlősökből és madarakból állítja össze.
 • Társas lény, csoportokban él, amelyek akár 30 egyedet is számlálhatnak.
 • Hangos madár, amely különféle hangokat ad ki, beleértve a rikácsolást, a csicsergést és a fütyülést.
Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) 
Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops)

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) elterjedése, előfordulása

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) Dél-Amerika középső részén honos, Argentína, Bolívia, Brazília, Paraguay és Uruguay területén. Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi síkvidéki és hegyi esőerdők, lombhullató erdők, valamint szántóföldek és vidéki kertek.

Földrészek:

 • Dél-Amerika

Országok:

 • Argentína
 • Bolívia
 • Brazília
 • Paraguay
 • Uruguay

Az amerikai kékvarjú nem fordul elő Közép-Amerikában, Észak-Amerikában, Afrikában, Ázsiában, Európában vagy Ausztráliában.

Fontos megjegyezni, hogy az amerikai kékvarjú Magyarországon nem őshonos faj. Nem fordul elő természetes élőhelyén, és nem is telepítették be szándékosan. Ritkán fordul elő, hogy egy-egy példány elszabaduljon a fogságból, de ezek a madarak nem tudnak tartósan megtelepedni a vadonban.

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) 
Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops)

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) rendszertani besorolása

Osztály: Madarak (Aves) Rend: Verébalakúak (Passeriformes) Család: Varjúfélék (Corvidae) Nemzetség: Cyanocorax Faj: Amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops)

Ismertebb alfajai:

 • Cyanocorax chrysops chrysops (Vieillot, 1818): A nominális alfaj, ez a legelterjedtebb alfaj. Dél-Amerika középső részén, Brazília, Bolívia, Paraguay, Uruguay és Argentína északi részén fordul elő.
 • Cyanocorax chrysops diesingii Pelzeln, 1856: Dél-Brazília, Paraguay és Argentína északi részén fordul elő.
 • Cyanocorax chrysops insperatus Pinto & Camargo, 1961: Brazília keleti részén fordul elő.
 • Cyanocorax chrysops tucumanus Cabanis, 1883: Argentína északi és északnyugati részén, Bolívia déli részén és Paraguay nyugati részén fordul elő.

Az alfajok között a tollazat színe és mintázata alapján lehet különbségeket tenni. A C. c. chrysops a legélénkebb színű alfaj, míg a C. c. tucumanus a legtompább színű.

Fontos megjegyezni, hogy a rendszertani besorolás idővel változhat, ahogy újabb kutatások tárnak fel új információkat a fajról.

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) 
Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops)

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) életmódja

Társas élet:

Az amerikai kékvarjú társas lény, csoportokban él, amelyek akár 30 egyedet is számlálhatnak. Ezek a csoportok hierarchikusak, és egy domináns párból, valamint beosztott egyénekből állnak. A csoportok tagjai erős köteléket alakítanak ki egymással, és együttműködnek a táplálékszerzésben, a ragadozók elleni védekezésben és a fiókák nevelésében.

Szociális viselkedés:

Az amerikai kékvarjúk intelligens madarak, amelyek összetett kommunikációs rendszerrel rendelkeznek. Hangosak és sokféle hangot adnak ki, beleértve a rikácsolást, a csicsergést és a fütyülést. Ezek a hangok arra szolgálnak, hogy figyelmeztesse a csoport tagjait a veszélyre, jelezzék a táplálékforrásokat, és erősítsék a kötelékeket a csoportok tagjai között. A kékvarjak emellett testbeszédet is használnak a kommunikációhoz, például tollukat borzolják, fejüket mozgatják és táncolnak.

Mozgás:

Az amerikai kékvarjú erős repülő, képes gyors és fürge manőverekre a fák között. A talajon is jól mozognak, és gyakran ugrálnak ágról ágra.

Territórium:

Az amerikai kékvarjúk területvédő madarak, és territóriumot tartanak fenn, amelyet más csoportoktól védenek. A territórium mérete a táplálékforrások bőségétől függően változik.

Alkalmazkodó képességek:

Az amerikai kékvarjúk nagyon alkalmazkodóképesek, és képesek alkalmazkodni a különböző élőhelyekhez. Megtalálhatók szubtrópusi és trópusi erdőkben, lombhullató erdőkben, szántóföldeken és vidéki kertekben. Mindenevők, és táplálékukat rovarokból, gyümölcsökből, magvakból, kisebb emlősökből és madarakból állítják össze.

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) 
Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops)

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) táplálkozása

Táplálékforrások:

Az amerikai kékvarjú mindenevő, és táplálékát változatos forrásokból szerzi be. A legfontosabb táplálékforrásai a következők:

 • Rovarok: A kékvarjak sokféle rovart fogyasztanak, beleértve a bogarakat, lepkéket, pókokat és hangyákat.
 • Gyümölcsök: A kékvarjak sokféle gyümölcsöt fogyasztanak, beleértve a bogyókat, a csonthéjasokat és a trópusi gyümölcsöket.
 • Magvak: A kékvarjak sokféle magot fogyasztanak, beleértve a dióféléket, a mogyoróféléket és a gabonafélék magjait.
 • Kisebb emlősök: A kékvarjak néha kisebb emlősöket is fogyasztanak, mint például rágcsálókat és denevéreket.
 • Madarak: A kékvarjak néha kisebb madarakat is fogyasztanak, mint például énekesmadarakat és kolibrikat.

Táplálkozási szokások:

Az amerikai kékvarjú nappali ragadozó, és nappal táplálkozik. A táplálékot a fákról és a talajról gyűjti. A kékvarjak opportunista táplálkozók, és a legkönnyebben elérhető táplálékot fogyasztják. Erős csőrüket arra használják, hogy rovarokat és gyümölcsöket fogjanak, és lábukat arra, hogy magokat és kisebb emlősöket fogjanak. A kékvarjak néha eszközöket is használnak a táplálékszerzéshez, például köveket arra, hogy dióféléket törjenek fel.

Fontos szerep az ökoszisztémában:

Az amerikai kékvarjú fontos szerepet játszik a dél-amerikai erdők ökoszisztémájában. A rovarpopulációk ellenőrzésében segítenek, és magokat terjesztenek. A kékvarjak zsákmányállatai is ragadozóknak, mint például a sasoknak és a kígyóknak.

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) 
Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops)

Fészkelőhelye

Elhelyezkedés:

Az amerikai kékvarjú üreges fákba építi fészkét, de néha fészkelyládákat és más mesterséges struktúrákat is használ. A fészkeket általában magas fákra, a lombkorona felső részébe építik. Előnyben részesítik a nyílt erdőket és a széleket, de fészkelnek sűrűbb erdőkben is.

Fészek jellemzői:

A fészek csésze alakú, és gallyakból, ágacskákból, levelekből és fűszálakból épül. A fészek belül puha anyagokkal, például fűvel, mohával és tollakkal bélelik. A fészek átmérője körülbelül 30 cm, magassága pedig 20 cm.

Környezet:

A fészkelőhely környezete általában sűrű növényzettel borított, és sok fát és bokrot tartalmaz. A kékvarjak olyan fészkelőhelyeket kedvelnek, amelyek közelében víz és táplálékforrások találhatók.

Fészeképítés:

A fészket mindkét szülő építi, és a fészeképítés körülbelül egy hétig tart. A tojásrakás után a tojó kotlik a tojásokon, míg a hím eteti. A fiókák körülbelül 18 nap múlva kelnek ki, és körülbelül 30 napos korukban válnak önállókká.

Veszélyeztető tényezők:

Az amerikai kékvarjú nem veszélyeztetett faj, de populációját számos tényező fenyegeti, beleértve az élőhelyvesztést, a vadászatot és a peszticidek használatát.

Mit tehetünk fészkelőhelyeinek védelméért?

 • Támogassuk az erdővédelmi kezdeményezéseket.
 • Kerüljük a peszticidek használatát.
 • Ne vadásszunk kékvarjakra.
 • Tájékoztassuk másokat az amerikai kékvarjú védelmének fontosságáról.

Fontos megjegyezni, hogy az amerikai kékvarjú Magyarországon nem őshonos faj. Nem fordul elő természetes élőhelyén, és nem is telepítették be szándékosan. Ritkán fordul elő, hogy egy-egy példány elszabaduljon a fogságból, de ezek a madarak nem tudnak tartósan megtelepedni a vadonban.

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) szaporodása

Párzási időszak:

Az amerikai kékvarjú egész évben szaporodhat, de a csúcspontja a száraz évszakra esik. A párok általában életre szóló köteléket kötnek, és ugyanabba a fészekbe térnek vissza évről évre.

Fészkelés:

A fészket mindkét szülő építi, és a fészeképítés körülbelül egy hétig tart. A tojásrakás után a tojó kotlik a tojásokon, míg a hím eteti. A fiókák körülbelül 18 nap múlva kelnek ki, és körülbelül 30 napos korukban válnak önállókká.

Szaporodási szokások:

Az amerikai kékvarjú monogám faj, és a párok általában életre szóló köteléket kötnek. A párzási rituálé magában foglalja a tollaszkodást, a hívogató hangokat és a táncot. A hím udvarol a tojónak, és ételt hoz neki. A tojó akkor párosodik, ha készen áll a tojásrakásra.

A tojó 2-5 tojást rak, és a kotlási idő körülbelül 18 nap. A fiókák meztelenül és tehetetlenül kelnek ki, és mindkét szülő eteti őket. A fiókák körülbelül 30 napos korukban válnak önállókká, de a szülők még néhány hétig etethetik őket.

Az amerikai kékvarjú jó szülők, és fiókáikat gondosan gondozzák. Ha a fészek veszélybe kerül, a szülők megpróbálják elterelni a ragadozó figyelmét, vagy új fészket építenek.

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) fiókái

Jellemzői:

Az amerikai kékvarjú fiókái meztelenül és tehetetlenül kelnek ki. Szemük zárva van, és körülbelül 5-6 napos korukban nyílik ki. A fiókák sötétbarna pihével borítottak, és csőrük és lábuk még nem fejlődött ki teljesen.

Kikelés és kezdeti fejlődés:

A fiókák kikelése körülbelül18 nap múlva történik. A kikelést követően a fiókák gyorsan fejlődnek. Szemük 5-6 napos korukban nyílik ki, és körülbelül 2 hetes korukban kezdenek tollazni. A fiókák körülbelül 30 napos korukban válnak teljesen tollazattá.

Etetés és gondozás:

A fiókákat mindkét szülő eteti. A szülők rovarokat, gyümölcsöket és magvakat hoznak a fiókáknak, és a csőrükbe etetik őket. A fiókák gyorsan nőnek, és körülbelül 3 hetes korukban elkezdenek maguk is táplálkozni.

Kirepülés és elhagyás:

A fiókák körülbelül 30 napos korukban repülnek ki a fészekből. Ekkor még nem teljesen önállóak, és a szülők még néhány hétig etethetik őket. A fiókák körülbelül 6 hetes korukban válnak teljesen függetlenné.

Ismertebb betegségei lehetnek

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) vadon élő madárfaj, amely Dél-Amerikában őshonos. Mint minden vadon élő állat, a kékvarjak is fogékonyak a betegségekre. Íme néhány az ismert betegségek közül, amelyek érinthetik őket:

Vírusos betegségek:

 • Madárhimlő: Ez egy vírusos betegség, amelyet a poxvírusok okoznak. A tünetek közé tartozik a bőrgyulladás, a szájfekélyek és a légzési nehézségek. A madárhimlő súlyos esetei halálosak is lehetnek.
 • Newcastle-kór: Ez egy másik vírusos betegség, amelyet a paramyxovirusok okoznak. A tünetek közé tartozik a légzési nehézségek, az idegrendszeri tünetek és a halál. A Newcastle-kór zoonotikus betegség is, ami azt jelenti, hogy emberekre is átterjedhet.

Baktériumos betegségek:

 • Szalmonellózis: Ez egy baktériumfertőzés, amelyet a Salmonella nemzetségbe tartozó baktériumok okoznak. A tünetek közé tartozik a hasmenés, a hányás és a láz. A szalmonellózis zoonotikus betegség is.
 • Pasteurellózis: Ez egy baktériumfertőzés, amelyet a Pasteurella nemzetségbe tartozó baktériumok okoznak. A tünetek közé tartozik a légzési nehézségek, a láz és a halál. A pasteurellózis zoonotikus betegség is.

Paraziták:

 • Férgek: Számos féregfajta fertőzheti a kékvarjakat, beleértve a fonálférgeket, a galandférgeket és a mételyeket. A fertőzés tünetei a fogyás, a hasmenés és a gyengeség.
 • Egysejtűek: Számos egysejtű élősködő is fertőzheti a kékvarjakat, beleértve a kokcidiákat és a trichomonákat. A fertőzés tünetei a hasmenés, a hányás és a soványság.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy kimerítő lista az összes betegségről, amely érintheti az amerikai kékvarjakat. A kékvarjak más betegségekre is fogékonyak lehetnek, beleértve a gombás fertőzéseket és a mérgezéseket.

Ha aggódik az amerikai kékvarjak egészsége miatt, forduljon állatorvoshoz vagy más madárvédelmi szakértőhöz.

Fontos megjegyezni, hogy az amerikai kékvarjú Magyarországon nem őshonos faj. Nem fordul elő természetes élőhelyén, és nem is telepítették be szándékosan. Ritkán fordul elő, hogy egy-egy példány elszabaduljon a fogságból, de ezek a madarak nem tudnak tartósan megtelepedni a vadonban.

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) Dél-Amerikában őshonos madárfaj. Mint minden vadon élő állat, a kékvarjak is számos ragadozónak és ellenségnek vannak kitéve. Íme néhány a leggyakoribbak közül:

Ragadozók:

 • Ragadozó madarak: A kékvarjakat számos ragadozó madár zsákmányolja, beleértve a sasokat, a sólymokat és a héjákat. Ezek a madarak a levegőből vadásznak a kékvarjakra, és erős karmaikkal és csőrükkel megölik őket.
 • Kígyók: Számos kígyófajta is zsákmányolja a kékvarjakat, beleértve a boákat, a pitonokat és a korallkígyókat. Ezek a kígyók a talajon leselkednek a kékvarjakra, és megfojtják vagy megmérgezik őket.
 • Emlősök: Néhány emlősfajta is zsákmányolja a kékvarjakat, beleértve a macskákat, a rókákat és a mosómedvéket. Ezek az emlősök a talajon vadásznak a kékvarjakra, és éles fogaikkal és karmaikkal megölik őket.

Ellenségek:

 • Más madárfajok: A kékvarjaknak versengniük kell a táplálékért és az élőhelyért más madárfajokkal, beleértve a varjakat, a szarkákat és a galambokat. Ezek a madarak néha agresszívan viselkednek a kékvarjakkal szemben, és elűzhetik őket a táplálékforrásoktól vagy a fészkelőhelyüktől.
 • Ember: Az emberek is fenyegetést jelenthetnek a kékvarjakra nézve. A kékvarjakat néha vadásszák húsukért vagy tollazatukért, és élőhelyüket is elveszíthetik az erdőirtás és a mezőgazdaság miatt.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy kimerítő lista az összes ragadozóról és ellenségről, amely érintheti az amerikai kékvarjakat. A kékvarjak más állatokra is veszélyt jelenthetnek, beleértve a kisebb madarakat, a tojásokat és a fiókákat.

Fontos megjegyezni, hogy az amerikai kékvarjú Magyarországon nem őshonos faj. Nem fordul elő természetes élőhelyén, és nem is telepítették be szándékosan. Ritkán fordul elő, hogy egy-egy példány elszabaduljon a fogságból, de ezek a madarak nem tudnak tartósan megtelepedni a vadonban.

Védettsége – Természetvédelmi helyzete

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) nem veszélyeztetett faj a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listája szerint. Elterjedési területe nagyon nagy, populációja stabil, és nem éri el a kritikus szintet.

A kékvarjú Dél-Amerika középső részén, Argentína, Bolívia, Brazília, Paraguay és Uruguay területén honos. Elsődleges élőhelyei a szubtrópusi és trópusi síkvidéki és hegyi esőerdők, lombhullató erdők, valamint szántóföldek és vidéki kertek.

Azonban a kékvarjú populációját számos tényező fenyegeti, beleértve:

 • Élőhelyvesztés: Az erdőirtás és a mezőgazdaság terjeszkedése csökkenti a kékvarjak számára elérhető élőhelyet.
 • Vadászat: A kékvarjakat néha vadásszák húsukért vagy tollazatukért, bár ez nem jelent jelentős fenyegetést a populációra.
 • Peszticidek: A peszticidek használata mérgezheti a kékvarjakat és zsákmányukat.
 • Klímaváltozás: A klímaváltozás megváltoztathatja a kékvarjak elterjedési területét és élőhelyét.

Fontos megjegyezni, hogy az amerikai kékvarjú Magyarországon nem őshonos faj. Nem fordul elő természetes élőhelyén, és nem is telepítették be szándékosan. Ritkán fordul elő, hogy egy-egy példány elszabaduljon a fogságból, de ezek a madarak nem tudnak tartósan megtelepedni a vadonban.

Mit tehetünk az amerikai kékvarjú védelméért?

 • Támogassuk az erdővédelmi kezdeményezéseket.
 • Kerüljük a peszticidek használatát.
 • Ne vadásszunk kékvarjakra.
 • Tájékoztassuk másokat az amerikai kékvarjú védelmének fontosságáról.

A kékvarjú fontos szerepet játszik a dél-amerikai erdők ökoszisztémájában. A rovarpopulációk ellenőrzésében segítenek, és magokat terjesztenek. A kékvarjak védelme segít megőrizni a dél-amerikai erdők biodiverzitását és ökológiai egyensúlyát.

Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) hangja

Az amerikai kékvarjú hangja rendkívül változatos és összetett. A madár repertoárjában rikácsolások, csicsergések, fütyülések, sőt utánzások is szerepelnek. Hangja hangos és gyakran visszhangzik az erdőkben, ahol él.

Hangja mire hasonlít?

 • Rikácsolások: A kékvarjú leggyakoribb hangja egy éles, magas hangú rikácsolás, amelyet riasztásra, figyelmeztetésre vagy más madarakkal való kommunikációra használ.
 • Csicsergések: A kékvarjú csicsergése puhább és dallamosabb, mint a rikácsolása. A csicsergést a párkereséshez, a fiókák gondozásához és a társas kapcsolattartáshoz használják.
 • Fütyülések: A kékvarjú fütyülése tiszta és éles, és gyakran hosszú sort alkot. A fütyülést a terület jelzésére és a ragadozók elriasztására használják.
 • Utánzások: A kékvarjú képes más madarak, sőt emlősök hangjait is utánozni. Az utánzást a ragadozók elriasztására vagy más madarak megtévesztésére használják.

Hangjának jellegzetességei:

 • Hangmagasság: A kékvarjú hangja nagyon magas hangmagasságú, akár 10 kHz-ig is terjedhet.
 • Hangerő: A kékvarjú hangja nagyon hangos, akár 80 decibel is lehet.
 • Időtartam: A kékvarjú hangja változó hosszúságú lehet, a rövid rikácsolástól a hosszú fütyülésig.

Hangkeltés mechanizmusa:

A kékvarjú hangját a légzsákok és a hangszálak együttes használata hozza létre. A madár belélegzi a levegőt, majd a légzsákokon keresztül kiengedi. A légzsákok rezegnek, és a hangszálak tovább alakítják a hangot.

Hangszínek és jelentésük:

A kékvarjú hangja különböző hangszíneket foglal magában, amelyeknek különböző jelentése lehet. Például:

 • A magas hangú rikácsolás riasztásra vagy figyelmeztetésre szolgál.
 • A puha csicsergés a párkereséshez vagy a fiókák gondozásához használható.
 • A tiszta fütyülés a terület jelzésére vagy a ragadozók elriasztására szolgál.
 • Az utánzás a ragadozók elriasztására vagy más madarak megtévesztésére szolgál.

Hangok és kontextus:

A kékvarjú hangja a kontextustól függően változik. Például a madár hangosabb rikácsolást használhat, ha fenyegetve érzi magát, míg puhább csicsergést használhat, ha a társával kommunikál.

Hangok változása:

A kékvarjú hangja a madár életkorától, nemétől és élőhelyétől függően változhat. A fiatal madarak hangja általában kevésbé fejlett, mint a felnőtt madarak hangja. A hím madarak hangja általában hangosabb és dallamosabb, mint a nőstény madarak hangja. A különböző élőhelyeken élő kékvarjak hangja is változhat, hogy alkalmazkodjon a helyi körülményekhez.

A kékvarjú hangja fontos szerepet játszik a madár kommunikációjában és viselkedésében. A hangok segítségével a madarak riaszthatják a ragadozókat, vonzzák a párt, jelzik a területüket és gondoskodnak a fiókáikról.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/BYLLSJRVDZ

Érdekességek róla, tények röviden

 • Intelligens madár: Az amerikai kékvarjú rendkívül intelligens madár, és képes eszközöket használni és problémákat megoldani.
 • Társas lény: A kékvarjúk társas lények, és akár 30 egyedből álló csoportokban is élhetnek.
 • Mindenevő: A kékvarjúk mindenevők, és rovarokat, gyümölcsöket, magvakat és apró gerinceseket fogyasztanak.
 • Jó emlékezőképesség: A kékvarjúk kiváló emlékezőképességgel rendelkeznek, és felismerik a ragadozókat és a táplálékforrásokat.
 • Utánozók: A kékvarjúk képesek más madarak, sőt emlősök hangjait is utánozni.
 • Fontos szerep az ökoszisztémában: A kékvarjúk fontos szerepet játszanak a dél-amerikai erdők ökoszisztémájában. A rovarpopulációk ellenőrzésében segítenek, és magokat terjesztenek.

További érdekességek:

 • A kékvarjúknak hosszú farka van, amelyet egyensúlyozásra és kommunikációra használnak.
 • A kékvarjúk kiváló énekesek, és összetett dalokat produkálnak.
 • A kékvarjúk fontos szerepet játszanak a dél-amerikai folklórban és mitológiában.

 Kedvenceink:Az amerikai kékvarjú (Cyanocorax chrysops) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.