A fekete gólya (Ciconia nigra)

A fekete gólya (Ciconia nigra)

A fekete gólya (Ciconia nigra) megjelenése, jellemzői

Mérete és testfelépítése

A fekete gólya közepes méretű gólyafaj, amely testhossza 95-100 cm között mozog. Szárnyfesztávolsága elérheti a 145-155 cm-t is. Testfelépítése karcsú, hosszú lábai és nyaka van, amelyek segítik a hatékony repülést és táplálékszerzést.

Súlya

A fekete gólya súlya általában 2,5-3 kg között van, ami a madár méretéhez képest közepesnek mondható.

Tollazat színezete

A fekete gólya tollazata alapvetően fekete, de a napfényben zöldes és lilás fényben csilloghat. A has és a combok tollai fehérek. Ez a kontrasztos színezés segít abban, hogy a madár jól rejtőzködhessen az élőhelyén.

Csőr és lábak

A csőre hosszú, egyenes és vörös színű, amely ideális a vízi élőlények, például halak, békák és rovarok megfogására. Lábai is vörösek, ami megkönnyíti a mozgást a vízben és a mocsaras területeken.

Szárnyak és repülés

A fekete gólya nagy és erős szárnyakkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számára a hosszú távú repülést. Repülés közben a fekete és fehér tollak kontrasztja jól megfigyelhető. Lassú, erőteljes szárnycsapásokkal repül, gyakran nagy magasságban vitorlázik.

Várható élettartama

A fekete gólya várható élettartama természetes körülmények között körülbelül 10-15 év, de fogságban akár 25 évig is élhet.

Magyarországi helyzete

Magyarországon a fekete gólya védett faj, amely a vizes élőhelyeket és a kiterjedt erdős területeket kedveli. Az országban élő populációja stabilnak mondható, de a természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan figyelik és védik élőhelyeit. A fekete gólya szerepel a fokozottan védett fajok listáján, eszmei értéke jelentős, ami hozzájárul a faj megőrzéséhez.

A fekete gólya egy különleges és védett madárfaj, amely számos természetvédelmi projekt fontos szereplője Magyarországon.

A fekete gólya (Ciconia nigra)
A fekete gólya (Ciconia nigra)

A fekete gólya (Ciconia nigra) elterjedése, előfordulása

A fekete gólya elsősorban a víz közelében található erdős területeken él, különösen a nedves, mocsaras területeket kedveli. Előnyben részesíti azokat az erdőket, amelyek közelében folyók, tavak vagy más víztestek találhatók. Fészkeit gyakran magas fákon építi, ahol biztonságban van a ragadozóktól és az emberi zavarásoktól.

A fekete gólya Európában, Ázsiában és Afrika egyes részein honos.

Európában

Európában a fekete gólya széles körben elterjedt, de leginkább Kelet- és Közép-Európában található meg. Magyarország, Lengyelország, Fehéroroszország és a Balti államok területén viszonylag stabil populációk élnek. Nyugat-Európában ritkábban fordul elő.

Ázsiában

Ázsiában a fekete gólya élőhelyei a Szibériai tajgától Kína déli részéig terjednek. Közép-Ázsiában is megtalálható, különösen a nagy folyók mentén és a tavi területeken.

Afrikában

A fekete gólya Afrika szubszaharai régióiban is jelen van, különösen a keleti és déli részeken. Ezek a populációk főként vándorlóak, az európai és ázsiai állományok téli időszakban itt telelnek.

Földrajzi határok

A fekete gólya elterjedési területének északi határa a mérsékelt éghajlatú övezetben van, különösen Szibéria és Észak-Európa területén. Déli határa az egyenlítő környékén húzódik, különösen Afrikában. Keleti és nyugati határai Eurázsiában húzódnak, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig.

A fekete gólya változatos élőhelyeket kedvel, amelyek biztosítják számára a szükséges táplálékot és fészkelési lehetőségeket. A természetvédelmi intézkedések segítenek megőrizni ezt a fajta különleges és értékes élőhelyeit, biztosítva a populációk fennmaradását.

A fekete gólya (Ciconia nigra)
A fekete gólya (Ciconia nigra)

Rendszertani besorolása

fekete gólya (Ciconia nigra) a madarak (Aves) osztályának a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gólyafélék (Ciconiidae) családjába tartozó faj.

Életmódja

Társas élet

A fekete gólya általában magányos madár, különösen a fészkelési időszakban. A párzás idején azonban monogám párokat alkotnak, és közösen gondozzák fiókáikat. A fiókanevelés után a madarak gyakran kisebb csoportokban mozognak, különösen a vándorlási időszakban.

Szociális viselkedés

A fekete gólya szociális viselkedése viszonylag egyszerű. A fészkelési időszakban a párok szorosan együttműködnek, és védelmezik fészküket a betolakodóktól. A fiatal madarak gyakran maradnak együtt szüleikkel néhány hétig a fészkelés után, mielőtt önállósodnának.

Mozgás

A fekete gólya kiváló repülő, amely hosszú távokat képes megtenni vándorlás közben. Repülési stílusa lassú és erőteljes szárnycsapásokkal történik, gyakran nagy magasságban vitorlázik. A vándorlási időszakban jelentős távolságokat tesz meg, Európából Afrikába, illetve Ázsia déli részeibe.

Territórium

A fészkelési időszakban a fekete gólya szigorúan védelmezi territóriumát, amely magában foglalja a fészket és a közeli táplálkozási területeket. A fészkelési időszakon kívül kevésbé territoriális, és nagyobb rugalmassággal mozog különböző élőhelyek között.

Alkalmazkodó képességek

A fekete gólya alkalmazkodóképes madár, amely képes különböző élőhelyekhez igazodni. Kedveli a víz közeli erdős területeket, de a változó körülményekhez is jól alkalmazkodik, például ha az élőhelyei megváltoznak vagy csökkennek.

Kihívások és túlélési stratégiák

A fekete gólya számos kihívással szembesül, beleértve az élőhelyek csökkenését, az emberi zavarásokat és az éghajlatváltozást. Az egyik legfontosabb túlélési stratégiája a vándorlás, amely lehetővé teszi számára, hogy kedvezőbb élőhelyekre költözzön a táplálékforrások és az időjárási körülmények változásával. Emellett a rejtőzködő életmódja és fészkelési szokásai is hozzájárulnak a sikeres szaporodáshoz és túléléshez.

A fekete gólya életmódja és viselkedése jól tükrözi a faj alkalmazkodóképességét és túlélési stratégiáit, amelyek segítenek neki megbirkózni a természetes és emberi eredetű kihívásokkal.

A fekete gólya (Ciconia nigra)
A fekete gólya (Ciconia nigra)

A fekete gólya (Ciconia nigra) táplálkozása

A fekete gólya táplálkozása főként állati eredetű, amit változatos élőhelyeken, elsősorban víz közelében keres. Táplálékát többnyire sekély vízben szerzi be, de erdős és mezőgazdasági területeken is táplálkozik.

Táplálékforrások

A fekete gólya táplálékforrásai sokféle vízi és szárazföldi élőlényből állnak:

 • Halak: A táplálék legnagyobb részét a kisebb halak alkotják, amelyeket a sekély vízben fog el.
 • Kétéltűek: Béka, gőte és egyéb kétéltűek szintén jelentős részei az étrendjének.
 • Rovarok: Nagy mennyiségben fogyaszt különféle rovarokat, például szitakötőket, bogarakat és szöcskéket.
 • Kisemlősök: Néha kisebb rágcsálókat is elfogyaszt, például egereket és pockokat.
 • Hüllők: Ritkábban gyíkokat és kisebb kígyókat is zsákmányolhat.

Táplálkozási szokások

A fekete gólya táplálkozási szokásai is változatosak:

 • Vadászati technika: Lassú léptekkel járkál a sekély vízben, csőrével kutatva a zsákmány után. Gyakran használja hosszú csőrét, hogy hirtelen lecsapjon a vízben mozgó halakra vagy kétéltűekre.
 • Időzítés: Leginkább hajnalban és alkonyatkor aktív, amikor a zsákmány könnyebben elérhető és kevésbé zavart.
 • Évszakos változások: Táplálkozása az évszakokkal együtt változik. Például a költési időszakban nagyobb mennyiségű és változatosabb táplálékot gyűjt a fiókák számára.

Ökológiai szerep

A fekete gólya fontos ökológiai szerepet tölt be az élőhelyein:

 • Predátor: Mint csúcsragadozó, szabályozza a kisebb halak, kétéltűek és rovarok populációit, hozzájárulva az ökológiai egyensúly fenntartásához.
 • Bioindikátor: Jelenléte és állománya indikátora lehet a vizes élőhelyek egészségének, mivel érzékeny az élőhelyi változásokra és szennyeződésekre.
 • Nutrient Cycling: A táplálkozás és az ürítés révén hozzájárul a tápanyagok újrahasznosításához az ökoszisztémában, ami támogatja a növényi és állati életet.

A fekete gólya táplálkozása tehát sokoldalú és alkalmazkodó, ami segíti őt abban, hogy különféle környezetekben fennmaradjon, és ökológiai szerepe révén jelentős hatást gyakoroljon élőhelyeinek dinamizmusára és egészségére.

A fekete gólya (Ciconia nigra)
A fekete gólya (Ciconia nigra)

Fészkelőhelye, szaporodása, fiókái

A fekete gólya (Ciconia nigra) fészkelési szokásai szorosan kapcsolódnak természetes élőhelyéhez. A madár főként nagy, érintetlen erdős területeken fészkel, ahol a fák magassága és sűrűsége megfelelő védelmet nyújt a ragadozókkal szemben.

 • Fák magassága: Gyakran választanak 20 méternél magasabb fákat a fészek építéséhez, amelyek lehetnek tölgyek, bükkök vagy más keményfa fajok.
 • Fészek elhelyezése: A fészkeket a fa koronájának közelében, vastag ágakra építik, ahol a fészek biztonságban van a földön élő ragadozóktól.
 • Víz közelében: Gyakran olyan helyeket választanak, amelyek közel vannak a vízhez, mint például folyók, tavak vagy mocsarak, mivel ezek az élőhelyek bőséges táplálékforrást biztosítanak.

Szaporodása

A fekete gólya szaporodási időszaka tavasszal kezdődik, amikor a madarak visszatérnek a telelőhelyekről.

 • Párválasztás: A hímek és a nőstények monogám párkapcsolatot alakítanak ki, gyakran ugyanazt a párt választják több egymást követő évben.
 • Udvarlás: A hímek látványos repülési mutatványokkal és hívóhangokkal próbálják elnyerni a nőstények figyelmét. A párkapcsolat megerősítésére a madarak közösen építik vagy javítják a fészket.
 • Tojásrakás: A nőstény 3-5 tojást rak, amelyeket mindkét szülő felváltva kotlik körülbelül 30-35 napig.

Fiókái

A fiókák kikelése után a szülők közösen gondoskodnak róluk.

 • Táplálás: Az első néhány hétben a fiókákat a szülők aprított táplálékkal etetik, amit a csőrükbe adnak. Ahogy a fiókák nőnek, egyre nagyobb zsákmányt kapnak.
 • Védelem: A szülők folyamatosan őrzik a fészket, hogy megvédjék a fiókákat a ragadozóktól és az időjárás viszontagságaitól.
 • Kirepülés: A fiókák körülbelül 60-70 napos korukban repülnek ki először, de még egy ideig a szülők gondoskodnak róluk, amíg teljesen önállóak nem lesznek.

A fekete gólya fészkelési és szaporodási szokásai kulcsfontosságúak a faj fennmaradása szempontjából. Az élőhelyek védelme és a megfelelő fészkelési környezet biztosítása nélkülözhetetlen a sikeres szaporodáshoz és a populációk stabilitásához.

A fekete gólya (Ciconia nigra)
A fekete gólya (Ciconia nigra)

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A fekete gólya (Ciconia nigra) természetes élőhelyén számos potenciális ellenféllel és ellenséggel találkozhat. Az alábbiakban bemutatom a legjelentősebb fenyegetéseket és azokat a fajokat, amelyek veszélyt jelenthetnek rájuk.

Ragadozók

A fekete gólya és fiókái számos ragadozó állat célpontjai lehetnek.

 • Madarak: Nagyobb ragadozómadarak, mint például a sasok és héják, különösen veszélyesek lehetnek a fiókákra és a fiatal madarakra. Ezek a madarak időnként fészkeket is kifoszthatnak.
 • Emlősök: Rókák, nyestek és más kisebb ragadozók is veszélyt jelenthetnek, főként a fészkek megközelítésekor, amikor a tojásokat vagy a fiókákat támadják meg.

Emberi Tevékenység

Az emberi tevékenység is jelentős fenyegetést jelent a fekete gólyára nézve.

 • Élőhelyek pusztítása: Az erdőirtás, a mocsarak lecsapolása és az intenzív mezőgazdaság mind hozzájárulhat a fekete gólya természetes élőhelyeinek csökkenéséhez.
 • Zavarás: Az emberek jelenléte és tevékenysége, mint például a turizmus, az erdészeti munka vagy a vízi sportok, zavarhatja a gólyák fészkelési és táplálkozási szokásait.
 • Szennyezés: A vízszennyezés és a peszticidek használata közvetlenül és közvetve is károsíthatják a fekete gólyákat, például a táplálékláncon keresztül.

Természetes versenytársak

A fekete gólya természetes élőhelyén más madárfajokkal is versenyezhet a fészkelőhelyekért és a táplálékért.

 • Más gólyafajok: Bár a fehér gólya ritkábban fészkel ugyanazon a területen, mint a fekete gólya, néha előfordulhat, hogy versenyeznek a fészkelőhelyekért.
 • Halászmadarak: Halászsasok, kormoránok és más halászó madarak versenghetnek a fekete gólyával a halakért és egyéb vízi táplálékért.

Túlélési stratégiák

A fekete gólya számos stratégiát alkalmaz a fenyegetések elkerülésére és a túlélés biztosítására.

 • Rejtőzködő életmód: Az erdős, nehezen hozzáférhető helyeken való fészkelés segít elkerülni a ragadozókat és az emberi zavarásokat.
 • Vándorlás: Az évszakos vándorlás lehetővé teszi számukra, hogy elkerüljék a kedvezőtlen időjárási körülményeket és a táplálékhiányt.
 • Fészekvédés: A szülők aktívan védelmezik a fészket és a fiókákat, figyelve a potenciális ragadozókra és betolakodókra.

A fekete gólya tehát számos fenyegetéssel néz szembe mind a természetes környezetében, mind az emberi tevékenységek következtében. Az alkalmazkodó képessége és túlélési stratégiái azonban segítik a faj fennmaradását és a populációk stabilitását.

A fekete gólya (Ciconia nigra)
A fekete gólya (Ciconia nigra)

Hangja

A fekete gólya hangjai többnyire alacsony hangerővel és egyszerű, rövid hívásokkal jellemezhetők. Az udvarlási időszakban és a fiókanevelés idején lehetnek aktívabbak és gyakrabban hallhatók.

Hangkeltés mechanizmusa

A fekete gólya hangját a syrinx nevű hangképző szervvel állítja elő, amely a madarak légcsövének alsó részén található. A syrinx rezgései és az átáramló levegő segítségével különböző hangokat tud előállítani.

Hangszínek és jelentésük

A fekete gólya hangjai különböző helyzetekben különböző jelentéssel bírnak:

 • Hívóhangok: Rövid füttyök és sípok, amelyeket gyakran a párjuknak vagy a fiókáiknak szánnak.
 • Riasztóhangok: Ha veszélyt észlel, a hangjai erősebbek és élesebbek lehetnek, figyelmeztetve ezzel a többi madarat.
 • Udvarlási hangok: Az udvarlási időszakban a hímek lágyabb, dallamosabb hangokat adhatnak ki, hogy felkeltsék a nőstények figyelmét.

Hangok és kontextus

A fekete gólya hangjai gyakran a következő kontextusokban hallhatók:

 • Fészkelési időszak: Gyakrabban hallhatók a fészek környékén, amikor a szülők kommunikálnak egymással és a fiókákkal.
 • Táplálékszerzés: Időnként rövid hívásokat hallatnak, amikor a táplálékforrások közelében tartózkodnak.
 • Vándorlás: A vándorlás során a madarak közötti koordinációhoz is használhatnak hangokat.

Hangok változása

A fekete gólya hangjai az életkorral és a szituációval változhatnak:

 • Fiatal madarak: A fiókák és fiatal madarak halkabb, magasabb hangokat adnak ki, amelyek az érettségükkel együtt mélyülnek és erősödnek.
 • Szituációs változások: A stresszes vagy veszélyes helyzetekben a hangok élesebbek és gyakoribbak lehetnek, míg a nyugodt körülmények között ritkábban hallhatók.

A fekete gólya hangkommunikációja tehát visszafogott és gyakran nehezen észlelhető, de fontos szerepet játszik a faj társas életében és túlélésében.

Hang: xeno.org

Érdekességek róla, tények röviden

A fekete gólya egy lenyűgöző madárfaj, amely számos érdekességgel és különleges tulajdonsággal rendelkezik. Az alábbiakban néhány rövid tényt mutatok be róla:

Rövid Tények

 1. Színes tollazat: A fekete gólya tollazata a napfényben zöldes és lilás fényben csillog, ami különleges megjelenést kölcsönöz neki.
 2. Rejtőzködő életmód: Ellentétben a közismert fehér gólyával, a fekete gólya rejtőzködő életmódot folytat, és ritkán költözött emberi települések közelébe.
 3. Monogám párkapcsolat: A fekete gólya hűséges párkapcsolatot alakít ki, gyakran ugyanazt a párt választja több éven keresztül.
 4. Magas fák: Fészkeit magas fákra építi, gyakran 20 méter vagy annál nagyobb magasságban.
 5. Vándorlás: A fekete gólya hosszú távokat vándorol, Európából és Ázsiából Afrikába repül a tél folyamán.
 6. Védett faj: Magyarországon fokozottan védett madárfaj, eszmei értéke jelentős, hozzájárulva a faj megőrzéséhez.
 7. Fészkelési szokások: A fekete gólya évente egyszer költ, általában 3-5 tojást rak, amelyeket közösen kotlanak a szülők.
 8. Táplálkozás: Halak, kétéltűek, rovarok és kisebb rágcsálók alkotják fő táplálékát.
 9. Csendes madár: Általában csendes, kevésbé hangos madárfaj, hangjai visszafogottak és halkak.
 10. Élettartam: Természetes körülmények között 10-15 évig élhet, fogságban akár 25 évig is elérheti az élettartama.

További érdekességek

 • Műholdas nyomkövetés: A fekete gólyák vándorlását gyakran műholdas nyomkövető eszközökkel követik, hogy tanulmányozzák a vándorlási útvonalakat és a telelőhelyeket.
 • Kulturális szimbolika: Bár kevésbé ismert, mint a fehér gólya, a fekete gólya is szimbolikus jelentőséggel bír egyes kultúrákban, gyakran a rejtély és az elegancia jelképeként.
 • Költőhelyi hűség: A fekete gólya hűséges a költőhelyéhez, gyakran ugyanazt a fészket használja több éven keresztül, amit évről évre javítgat és bővít.

A fekete gólya tehát egy különleges és titokzatos madárfaj, amely számos érdekes tulajdonsággal és jelentőséggel bír mind az ökológiai, mind a kulturális szempontok szerint.

 Kedvenceink: 

A fekete gólya (Ciconia nigra) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.