Kedvencünk a hörcsög

Kedvencünk a hörcsög

Kedvencünk, a hörcsög

Magyarországon az egyik legkedveltebb háziállat a kutya és a macska után a hörcsög. Sokan nem tudják, de a hörcsögöt csak és kizárólag egyedül szabad tartani. Fajtárssal összezárva bármikor bánthatják egymást, akár halálos sérüléseket is okozhatnak egymásnak.

Bár apró állat, hatalmas mozgásigénnyel rendelkezik. Így egy törpehörcsög ideális lakhelye legalább 3000 cm2 alapterületű (pl 60*50 cm-es), míg egy aranyhörcsögé legalább 4000 cm2 alapterületű (pl 80*50 cm-es). Ez lehet ketrec vagy terrárium. Mivel a természetben a hörcsög földalatti járatokban él, vastagon almozzunk, hogy alagutakat áshasson. Erre használható pormentes forgács, kenderalom vagy papíralom. Emellett szüksége van fürdőhomokra is, amiben hemperegve tisztítja bundáját.

Kedvencünk a hörcsög
Kedvencünk a hörcsög

A hörcsög lakhely elengedhetetlen tartozéka a megfelelő méretű, zárt futófelületű (nem rácsos) kerék. Törpehörcsögnek minimum 20 cm átmérőjű, aranyhörcsögnek pedig minimum 28 cm átmérőjű szükséges. Ez az a méret, amiben már kényelmesen, a gerinc elhajlása nélkül tud futni.

A lakhelyet minél ingergazdagabban rendezzük be, hogy ne unatkozzon. Ezt különböző természetes anyagból készült házikókkal, alagutakkal, szálas növényekkel tudjuk elérni. A növények nem csak díszítenek, de a magok megkeresésével, összeszedésével állatkánk ki tudja élni gyűjtögető ösztönét. Gyűjthetünk mi magunk is kiegészítőket. Megfelelő tisztítás után nem éles köveket vagy nem mérgező fák ágait és gyökereit is nyugodtan betehetjük.

A lakhely teljes egészét sosem szabad kitakarítani, mert úgy eltűnnek a szagnyomok, amiket addig tájékozódásra használt. Mivel tiszta állat, többnyire csak pár helyre pisil, elég ezt a helyet egy-két naponta kicserélni friss alomra.

Kedvencünk a hörcsög
Kedvencünk a hörcsög

Egy jó minőségű hörcsög magkeverék sok magból, gabonából, szárított gyógynövényekből áll. Adjunk neki szárított vagy élő rovarokat is (pl lisztkukac, szöcske). Ha valamiért nem hajlandó megenni, próbálkozhatunk sajttal, tejföllel, joghurttal. Zöldséget minden nap kapjon, de a salátákat, káposztát, burgonyát kerülni kell, mert nem egészséges számára. Friss vizet is minden nap biztosítsunk számára, hiszen mint minden emlősnek, a hörcsögnek is szüksége van ivóvízre.

Sajnos egy hörcsög is bármikor megbetegedhet. Nehéz diagnosztizálni, ezért törekedni kell rá, hogy bármilyen problémát időben észrevegyünk. Hetente érdemes mérni és vezetni a hörcsög súlyát egy konyhai mérlegen, és ha néhány hét alatt számottevő fogyást veszünk észre, mindenképpen keressünk fel egy hörcsöghöz is értő szakállatorvost. A súlymérés mellett hetente tapogassuk is át az állatot, és ha dudorra, váladékos fülre, szemre, testnyílásokra leszünk figyelmesek, szintén mihamarabb konzultáljunk orvossal. Ha kellő figyelmet fordítunk kedvencünkre, biztosan sokáig velünk lesz majd. Legyünk felelős állattartók!

Kedvencünk a hörcsög
Kedvencünk a hörcsög

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült. Ha tanácsra lenne szükségünk, vagy gondolkozunk az örökbe fogadáson, bátran vegyük fel velük a kapcsolatot!

Hörcsögmentés: horcsogmentes@gmail.com

Együtt a Kisállatokért Alapítvány: info@ragcsalomentes.hu

Kedvenceink

Nevet keresel kedvencednek? A legjobb hörcsög neveket itt találod…