Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) jellemzői, fajtái, életmódja

Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) jellemzői, fajtái, életmódjaHázi tyúk (Gallus gallus domesticus) rendszertani besorolása

házi tyúk (Gallus gallus domesticus) a bankivatyúk (Gallus gallus) háziasított változata, amely a tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj, gazdaságilag a baromfikhoz sorolják őket. Mind húsát, mind tojását előszeretettel fogyasztják az emberek. Mára számos tyúkfajtát tenyésztettek ki. A gall kakas Franciaország nemzeti szimbóluma

Elnevezés

A hímivarú házi tyúkot kakasnak nevezik, az ivartalanított formája a kappan. A nőivarú házi tyúk a tojó, illetve tyúk, kicsinyük a csibe, a „kamasz”, növendék nőivarú házi tyúk a jérce vagy csirke. A tojásokon ülő majd a kiscsibéket nevelő a kotlós.

Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) jellemzői, fajtái, életmódja
Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) jellemzői, fajtái, életmódja

Előfordulása, élőhelye

A házi tyúk (Gallus gallus domesticus) előfordulása az egész világon elterjedt, mivel az ember világszerte telepítette. Az eredeti élőhelye Ázsia. Jelenleg a házi tyúk az egyik legelterjedtebb háziasított állat, és az ember által létrehozott élőhelyeken, mint a farmok, udvarok és kertes házak.Háziasításának története

A házi tyúk (Gallus gallus domesticus) a vadtyúktól (Gallus gallus) származik, és ázsiai eredetű. Az őseiket már 6000 évvel ezelőtt háziasították, és ők voltak az első állatok, amelyeket emberi nevelés alá vontak.

Kezdetben a húsuk és tojásaik miatt tenyésztették, de később a díszfajták miatt is elterjedtek. A háziasított tyúkok terjedése az egyiptomi és indiai kultúrából terjedt át Görögországba és Rómába, ahonnan aztán Európa többi részére is elterjedtek.

A tenyésztésük folyamatos volt, és az évszázadok során számos fajta jelent meg, a díszfajtáktól a hús- és tojástermelő fajtákig. A házi tyúk jelenleg a világ számos részén megtalálható, és főleg az emberek által nevelt, tartott állatként él.

Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) fajtái

A házi tyúk széles körű tenyésztése és a különböző tulajdonságokra történő szelekció lehetővé tette a számos fajta létrehozását. Az ember igényeinek és preferenciáinak megfelelően, például szép tollazat, jó hús- vagy tojástermelés, díszfajták kialakítására szelektált.

Az ősi fajták, mint például a Rhode Island Red, a Plymouth Rock, vagy a Leghorn, a mai napig népszerűek, de újabb hibrid fajták is megjelentek, mint például a Sussex, az Orpington, vagy a Marans.

A fajták megőrzése és fenntartása részben a hobbitenyésztőknek köszönhető, akik szerelmesek a házi tyúkba és fenntartják az ősi fajtákat. Az ilyen fajták száma azonban csökken, és néhány egyed csupán kevés ember által tenyésztett, így ritka fajtákká váltak.

A házi tyúk (Gallus gallus domesticus) számos fajtája van, beleértve a következőket:

 • Rhode Island Red
 • Plymouth Rock
 • Leghorn
 • Sussex
 • Orpington
 • Brahma
 • Cochin
 • Plymouth Barred Rock
 • Jersey Giant
 • Marans

Ezek a fajták eltérő színű tollazatúak, testalakúak és termelési képességűek lehetnek, például tojástermelés, hústermelés, vagy dekoratív célokra tartás.

Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) jellemzői, fajtái, életmódja
Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) jellemzői, fajtái, életmódjaMegjelenése, jellemzői

A házi tyúk (Gallus gallus domesticus) megjelenése és jellemzői eltérő lehet a fajtától függően. Általánosságban a házi tyúk közepesen nagy, erős, rövid lábú madár, melynek hosszú, hengeres teste van. Az átlagos súlyuk 2-4 kilogramm között mozog, és a magasságuk 30-60 centiméter között változik.

A tollazat színe is változó, lehet fekete, vörös, sárga, zöld, kék, vagy fehér, de néhány fajta tollazata sötét és világos színek változatosságát is mutathatja. A tollazat sűrű és sötét, a test alatti részen pedig puha és meleg.

A házi tyúk jellemzője a széles, kakas-szerűen öblös nyaka, amelynek a tollazata sötét és fényes. A tojók is rendelkeznek egy kisebb, hengeres csőrrel, de nem olyan széles és markáns, mint a kakasoké.

A házi tyúk tojástermelő képessége eltérő a fajtától függően, de átlagosan heti 1-2 tojást tudnak termelni. A hús minősége is változó lehet, a díszfajták húsminősége kevésbé jó, mint a hústermelési fajtáké.

Összességében a házi tyúk jellemzője a sokféleség, melynek köszönhetően a fajtáktól függően szép tollazatú, jó hús- vagy tojástermelő, vagy díszfajták kialakítására használható állat.

Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) jellemzői, fajtái, életmódja
Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) jellemzői, fajtái, életmódja

Életmódja, táplálkozása

A házi tyúk (Gallus gallus domesticus) általában a gazdák által tartott, zárt helyeken él, például farmon, istállóban, vagy kertben. Az ilyen helyeken rendelkeznek általában fészekkel, ahol a tojók elhelyezik a tojásaikat, illetve védettek a veszélyektől.

A házi tyúk általában nappali madár, és aktív, mozgékony állat. Szereti a földön kalimpálni, keresni a táplálékot, és fészkelni. Az éjszakai időszakban alszanak.

A házi tyúk táplálkozása nagyon sokféle lehet, attól függően, hogy melyik fajtáról van szó. Az alapja a gabona, például kukorica, búza, vagy zab. Ezen kívül fogyaszthatnak zöldségeket, gyümölcsöket, gombákat, és ízeltlábúakat. A gazdák gyakran biztosítanak nekik kiegészítő táplálékot, például tyúkrakást, hogy megkapják a szükséges tápanyagokat.

Emellett a házi tyúk szereti a folyadékot is, ezért rendszeresen inni kell nekik. Ha szabadon tartják őket, akkor a vízforrásokat, például a tavakat és folyókat is megtalálják. Ha zárt helyen tartják őket, akkor a gazdának biztosítania kell nekik friss vizet.Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) szaporodása

A házi tyúk (Gallus gallus domesticus) szaporodása általában a tavaszi időszakban kezdődik, és egészen a őszig folytatódhat. A tojók átlagosan havonta 10-15 tojást tojnak, és ezeket 21 napig a fészekben őrzik, hogy megtermékenyüljenek. A kikelt tyúkfiókák nagyon gyorsan növekednek, és rövid időn belül képesek önállóan táplálkozni és repülni.

A házi tyúk szaporodását számos tényező befolyásolhatja, például a környezeti hőmérséklet, a táplálkozás, és az élőhely minősége. Ha a környezeti feltételek kedvezőek, a házi tyúk képes lehet évente több alkalommal is tojni.

Fontos megemlíteni, hogy a házi tyúk szaporodása szorosan összefügg a gazdájuk tevékenységével. Ha a gazdák általában jól gondoskodnak róluk, akkor a házi tyúk szaporodása hatékony és eredményes lehet. Ha azonban rossz körülmények között tartják őket, akkor a szaporodás gyakran alacsonyabb lehet, és a tojók nem lesznek képesek tojni.

Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) jellemzői, fajtái, életmódja
Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) jellemzői, fajtái, életmódjaBetegségei

A házi tyúk (Gallus gallus domesticus) könnyen megfertőződhetnek bizonyos betegségekkel, különösen rossz körülmények között, például kicsi, szennyezett vagy túlzsúfolt tartóhelyen. Néhány leggyakoribb házi tyúk betegség a következő:

 1. Avian influenza: Az avian influenza (madárinfluenza) vírusfertőzés, amely súlyos betegséget okozhat a házi tyúkban.
 2. Newcastle-kór: A Newcastle-kór (Newcastle betegség) egy vírusos betegség, amely a légzőrendszert, az izomzatot és a központi idegrendszert érinti.
 3. Tyúkpox: A tyúkpox egy vírusos betegség, amely a bőrön megjelenő vörös pattanásokat okoz.
 4. Féregfertőzések: A házi tyúk könnyen megfertőződhet féregfertőzésekkel, például bélférgekkel, amelyek károsíthatják a tápcsatornát és csökkenthetik a táplálékfelvételét.
 5. Vakbélgyulladás: A vakbélgyulladás (peritonitis) egy bakteriális fertőzés, amely a vakbél gyulladását okozza, és a beteg tyúk gyorsan elhullhat.

Ezen felül a  baromfipestis, tetvek, láb rühösség, gombák, Escherichia coli által okozott betegségek is felléphetnek. Ezen kívül deformációk is előfordulhatnak, a szárny hiánya, amely örökletes. Kokcidiózis, egy hasmenéses megbetegedés. Marek, egy bénulási halálozás, mely gyakran csibéknél vagy fiatal növendékeknél fordul elő.

A házi tyúk betegségeinek megelőzésére és kezelésére szükség lehet a rendszeres egészségügyi ellenőrzésre, a környezet tisztán tartására és a megfelelő táplálkozásra. Ha gyanítja, hogy a házi tyúkja beteg, a leghatékonyabb megoldás a szakemberhez fordulni, aki megfelelő diagnózist állíthat fel és kezelést javasolhat.Mely részeit és hol hasznosítják

A házi tyúk testének legtöbb része felhasználható a táplálék előállítására. A húsából készült ételek köztudottan nagyon egészségesek és alacsony zsírtartalmúak. A mellhús a legnépszerűbb, mert könnyen elkészíthető és ízletes. A combhús is igen jó ízű, de kissé zsírosabb, mint a mell.

A tojás a házi tyúk leggyakrabban hasznosított terméke, mert nemcsak egészséges, hanem sokoldalúan felhasználható élelmiszer, a főzési módok száma szinte végtelen. A tojáshéj, a tollak és a bőr is felhasználhatók, például az ékszerek készítéséhez vagy a festékek előállításához.

Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) jellemzői, fajtái, életmódja
Házi tyúk (Gallus gallus domesticus) jellemzői, fajtái, életmódjaÉrdekeségek

 • A házi tyúk énekesként nem rendkívüli, a hangjuk nem túl változatos vagy melodikus, a legtöbb fajta csak egy monoton „kukorékolás” hangot produkál.
 • Tyúkok képesek emlékezni a helyre, így a különböző ételek, vízforrások és a fészek helyére.
 • A tyúk tojásai különböző színekben jelenhetnek meg, az árnyalatok fehértől vörösig terjednek, és a színt a toll fedő rétegétől nyerik.
 • A tyúkok nagyon társas állatok, és szociális hierarchiát hoznak létre a többiek között. Az alacsonyabb rendűeknek lehetnek előnyösebb helyeik a táplálék forrásánál, vagy a legjobb fészekhelyek.
 • Tyúkok képesek megkülönböztetni a színeket, és képesek egymástól eltérően viselkedni a színekre adott reakcióik alapján.
 • Tyúkok egy nagyon komplex nyelvrendszerrel rendelkeznek, és képesek kommunikálni egymás között a fajtársaikkal. A nyelvrendszer alapján vészjelzéseket adnak, és jelzik a táplálék vagy vízforrás megjelenését is.Kedvenceink: